İster öksürüğü sakinleştirmek için bir kaşık dolusu bal yutun, ister uykunuza yardımcı olması için bir fincan papatyayı yudumlayın, muhtemelen evde yapabileceğiniz bir ilaç daha önce sağlıklı yaşam rutininize girmiştir. Evde tedavide dikkate değer bileşenler arasında, güçlü tıbbi özelliklere sahip tedavi edici bir madde olan çörek otu (nigella sativa) yağı yüzyıllardır kullanılmaktadır. Aslında araştırmalar, tohumlardan, kabuklardan, meyvelerden ve diğer bitki parçalarından elde edilen doğal ilaçların kullanımının, insanlara kadar uzandığını ileri sürüyor.
İçindekiler
Çörek otu yağının günümüze kadar pek çok pratik sağlık ve güzellik uygulaması bulunmaktadır. İşte bilmeniz gerekenler.
Çörek Otu Yağı Nedir?
Chadds Ford’daki Advanced Dermatology PC’de çift kurul sertifikalı dahiliye doktoru ve dermatolog olan Loretta Pratt, MD, Çörek otu yağının, çörek otu veya çörek otu olarak da adlandırılan yıllık çiçekli bitki Nigella sativa’nın tohumlarından elde edildiğini söylüyor. Pensilvanya. Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Güneybatı Asya’ya özgü olan çörek otu yağı, ana bileşenlerinden biri olan timokinon nedeniyle kardiyovasküler bozukluklar, diyabet ve kanserler de dahil olmak üzere çok çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Çörek otu yağı en yaygın olarak gıdalarda, genellikle baharat veya koruyucu olarak kullanılır. Ayrıca toz veya yağ formunda ağızdan alınabileceği gibi losyon veya jel olarak da cilde uygulanabilmektedir.
Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir?
Pensilvanya’daki Schweiger Dermatology’de kurul onaylı dermatolog olan Erum N. İlyas, MD’ye göre, çörek otu yağının anti-inflamatuar, antiviral ve antimikrobiyal etkiler gibi bir dizi sağlık yararı vardır ve bu da onu birçok tıbbi durum için yararlı kılar.
Dr. Pratt, çörek otu yağında en bol bulunan bileşen olan timokinonun bu faydaların çoğundan sorumlu olduğunu söylüyor. Araştırmaya göre bileşik, akne ve diyabet gibi sistemik hastalıklar da dahil olmak üzere çeşitli durumlarda iyileşme sürecini artıran antibakteriyel, antioksidan, antiinflamatuar, antikanser ve karaciğer ve böbrek koruyucu özelliklere sahiptir.
Cilt durumu
Kaliforniya’daki La Jolla Dermatoloji ve Lazer Cerrahi Merkezi’nde kurul onaylı dermatolog olan Azadeh Shirazi, MD, antiinflamatuar ve antimikrobiyal etkileri nedeniyle, çörek otu yağının sedef hastalığı , egzama , vitiligo ve sivilce gibi dermatolojik durumların semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor. .
Egzama , kuru ve kaşıntılı cilde, pullu lekelere, kabarcıklara neden olan ve ciddi vakalarda cildi enfeksiyonlara yatkın hale getirebilen inflamatuar bir cilt rahatsızlığıdır. El egzamanında çörek otu yağının topikal steroid ilaç ve reçetesiz (OTC) kremle uygulanmasını karşılaştıran bir çalışma, çörek otu yağının egzamanın tedavisinde ve şiddetini azaltmada steroid krem kadar etkili olabileceğini göstermektedir.
Sedef hastalığı , gümüş pullu kırmızı deride kaşıntılı ve/veya ağrılı lekelerin oluşmasına neden olan bir durumdur. Çörek otunun ana bileşen olduğu bitki bazlı topikal kombinasyonla tedavi edilen orta ila şiddetli sedef hastalığı olan yetişkinler üzerinde yapılan bir çalışma umut verici sonuçlar göstermektedir. Ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç var[3].
Las Vegas, Nevada’da kayıtlı bir hemşire ve Flawless MedSpa’nın kurucusu Melanie Speed, derideki lekelerde pigment kaybıyla karakterize kronik, otoimmün bir hastalık olan Vitiligo’nun çörek otu yağı tedavisinden de fayda sağlayabileceğini söylüyor. Vitiligolu 33 kişiyle yapılan küçük bir çalışma, çörek otu yağı içeren topikal bir kremle tedavi edildiğinde katılımcıların ellerinde, yüzlerinde ve genital bölgelerinde istatistiksel olarak anlamlı repigmentasyon tespit edildiğini ortaya çıkardı.
Akne vulgaris, lezyon oluşturan kıl foliküllerinin tıkanmasından kaynaklanan inflamatuar bir cilt bozukluğudur. Araştırmalar, çörek otu yağının anti-mikrobiyal ve antiinflamatuar özelliklerinin sivilce azaltıcı faydalar sağlayabileceğini düşündürmektedir. Aslında bir çalışma, iki aylık bir süre boyunca %10 çörek otu yağı içeren bir losyon uygulayan anket katılımcılarının %58’inin, sivilcelerde azalma da dahil olmak üzere tedaviye olumlu yanıtlar aldığını gösteriyor. Dahası, katılımcılar çörek otu yağı içeren losyonu kullanırken herhangi bir yan etki gözlemlemediler.
Yara iyileşmesi
Speed, timokinonun antioksidan, antiinflamatuar ve antibakteriyel özellikleri nedeniyle yara iyileşmesini destekleyebileceğini söylüyor. Çörek otu yağının aynı zamanda kollajen üretimini uyararak cildin iyileşme sürecini hızlandırabileceğini de ekliyor. Ancak çörek otu yağının yara iyileştirici özelliklerine ilişkin veriler büyük ölçüde hayvan çalışmaları ile sınırlı olduğundan daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Saç sağlığı
Dr. Shirazi, çörek otu yağının, antiinflamatuar faydaları göz önüne alındığında, kuru, pul pul saç derisi (seboreik dermatit veya saç köklerinin yakınında meydana gelebilecek çatlaklar) gibi saç derisi rahatsızlıklarının azaltılmasına yardımcı olabileceğini söylüyor. Araştırmalar eksik olsa da saç dökülmesine yardımcı olduğu iddiaları da var.
Diyabet
Hint Fizyoloji ve Farmakoloji Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, çörek otu yağının diyabetli hastalarda hipoglisemik özelliklere sahip olduğu görülüyor, bu da kan şekerini düşürmede etkili olabileceği anlamına geliyor Chicago’daki Case Integrative Health’in kurucusu ve tıbbi direktörü ve bulaşıcı hastalıklar uzmanı Casey Kelley, “Çörek otu yağının hem açlık kan şekeri düzeylerini hem de A1c düzeylerini (tahmini glikoz ortalaması) önemli ölçüde azalttığı gözlemlendi” diyor.
Kilo kaybı
Doktorlar çörek otu yağının iştah kesici bir etkiye sahip olduğunu ve kilo kaybına yardımcı olabileceğini söylüyor. Düşük kalorili bir diyet uygulayan obez kadınlar üzerinde yapılan randomize, çift kör bir çalışma, çörek otu yağı entegrasyonunun, vücut kitle indeksi gibi vücut kompozisyonunu iyileştirdiğini ve katılımcılarda iştahı azalttığını buldu; ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Kanser
Dr. Kelley, çörek otu yağındaki timokinonun onu hastalıklara karşı etkili kıldığını söylüyor. Çörek otu yağı ve onun anti-kanser özellikleri hakkında çok sayıda hakemli araştırma bulunmamakla birlikte, bazı araştırmacılar fitokimyasalın (bitkiler tarafından üretilen biyolojik olarak aktif bir bileşik) belirli kanser hücresi büyümesini engellediğine ve melanom gibi bazı durumlarda yardımcı olduğuna inanmaktadır. kanserli hücreleri öldürmede.
Gastrointestinal Bozukluklar
Dr. Kelley, çörek otu yağının doğal olarak şişkinlik ve hazımsızlıktan kaynaklanan rahatsızlıklar da dahil olmak üzere gazla ilgili bedensel rahatsızlıkları gidermeye yardımcı olduğunu söylüyor. Araştırmalar, çörek otu yağının, tedavi edilmediği takdirde mide ülserlerine, sindirim sistemi iltihabına ve nadir durumlarda mide kanserine yol açabilen H. pylori bakterileriyle mücadelede yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Astım
Çörek otu yağı , düz kaslar üzerindeki gevşetici etkisi nedeniyle astım hastalarında hava yolu iltihabının azaltılmasına yardımcı olabilir . İran Temel Tıp Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, dört hafta boyunca günde iki kez 500 miligram çörek otu yağı içeren kapsüllerle tedavi edilen astım hastalarının, akciğer fonksiyonlarında ve astım kontrolünde iyileşme yaşadığı belirtiliyor.
Hipertansiyon
Fitoterapi araştırmasında yayınlanan bir araştırmaya göre, kan basıncını düşürmek çörek otu yağının başka bir faydası olabilir: PTR. Araştırmacılar, günde iki kez 2,5 mililitre çörek otu yağı verilen kişilerin, herhangi bir olumsuz etki olmaksızın kan basıncında önemli düşüşler yaşadığını buldu.
Kısırlık
Dr. Kelley’e göre çörek otu yağının erkeklerde kısırlığın tedavisine yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar var. Örneğin, Phytomedicine: International Journal of Phytoterapi and Phytopharmacology dergisinde yayınlanan randomize, kontrollü bir çalışma, iki ay boyunca günde iki kez 2,5 mililitre çörek otu yağı alan kısır erkeklerin, sperm sayısında, hareketliliğinde (yoğunlaşma yeteneğinde) önemli artışlar yaşadığını buldu. hareket) ve morfoloji (şekil) ve meni hacmi
Kolesterol
Sağlıklı kolesterol seviyelerini korumak, çörek otu yağının başka bir faydası olabilir; bir çalışmada, altı hafta boyunca kahvaltıdan sonra 2 çay kaşığı çörek otu yağı tüketenlerin kötü kolesterol olarak da bilinen LDL’nin (düşük yoğunluklu lipoproteinler) önemli ölçüde azaldığını gözlemlediği gözlemlenmiştir.
Sizin için güvenli ve etkili bir seçenek olup olmadığını belirlemek için sağlıklı yaşam rutininize çörek otu yağı eklemeden önce sağlık uzmanınızla konuşun.
Çörek Otu Yağı ve daha birçok yağları içerisinde barındıran ürünlerimiz:
1- Miohas Ümmü Bağışıklık Destek Ürünü
Miohas Whatsap Destek Hattı