Temajet © 2021. Tüm hakları saklıdır.

Miohas ile Doğal Sağlıklı Yaşam Rehberi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bitkilerin Faydaları
  4. »
  5. Karanfil Yağı Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Karanfil Yağı Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Karanfil Yağı Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Karanfil yağının kullanım alanları ağrıyı dindirmek ve kan dolaşımını iyileştirmekten iltihap ve sivilceyi azaltmaya kadar çeşitlilik gösterir.

Karanfil yağının en iyi bilinen kullanımlarından biri, diş ağrısı gibi diş sorunlarıyla mücadeleye yardımcı olmaktır. Colgate gibi ana akım diş macunu üreticileri bile dişlerinize, diş etlerinize ve ağzınıza yardım etme konusunda bu teneke yağının bazı etkileyici yeteneklere sahip olduğu konusunda hemfikirdir .

Cilde ve ötesine uzanan geniş spektrumlu antimikrobiyal/temizleyici etkilere sahip olmasının yanı sıra, doğal bir antiinflamatuar ve ağrı azaltıcı olarak hareket ettiği gösterilmiştir.

Diş Ağrısına Karanfil Yağı

Endonezya ve Madagaskar’ın yerlisi olan karanfil (Eugenia caryophyllata), tropik yaprak dökmeyen ağacın açılmamış pembe çiçek tomurcukları olarak doğada bulunabilir. .

Elle toplanan Yaz sonlarında ve yine kışın, tomurcuklar kahverengiye dönene kadar kurutulur. Tomurcuklar daha sonra bütün olarak bırakılır, baharat haline getirilir veya buharla damıtılarak konsantre karanfil esansiyel yağı üretilir.

Karanfil genellikle yüzde 14 ila yüzde 20 oranında esansiyel yağdan oluşur. Yağın ana kimyasal bileşeni, aynı zamanda güçlü kokusundan da sorumlu olan öjenoldür.

Yaygın tıbbi kullanımlarının yanı sıra (özellikle ağız sağlığı için), öjenol aynı zamanda gargaralara ve parfümlere de yaygın olarak dahil edilir ve ayrıca vanilya ekstraktının yapımında kullanıldı.

Diş ağrısıyla birlikte gelen ağrı ve şişliği azaltmak için karanfil neden kullanılır?

Öjenol, karanfil yağının içindeki ağrının giderilmesini sağlayan maddedir. Karanfilden elde edilen aromatik yağın ana bileşenidir ve uçucu yağının yüzde 70 ila yüzde 90’ını oluşturur.

Karanfil yağı diş sinir ağrısını nasıl öldürebilir? Ağzınızdaki sinirleri geçici olarak uyuşturarak çalışır ve yaklaşık iki ila üç saat sürer, ancak çürük gibi altta yatan bir sorunu mutlaka çözmez.

Çinlilerin 2.000 yılı aşkın bir süredir diş ağrısı rahatsızlığını hafifletmek için homeopatik bir ilaç olarak karanfili uyguladıklarına inanmak için nedenler var. Eskiden karanfil öğütülüp ağza uygulanırken, günümüzde karanfil esansiyel yağı kolaylıkla temin edilebilmektedir ve yüksek konsantrasyondaki öjenol ve diğer bileşikler nedeniyle çok daha güçlüdür.

Karanfil, kuru soket için ve çeşitli diş bozukluklarıyla ilişkili ağrı ve rahatsızlığı hafifletmek için güvenilir bir çözüm olarak geniş çapta kabul görmektedir. Örneğin Diş Hekimliği Dergisi, karanfilin bu özelliğinin gösterildiği bir çalışma yayınladı. uçucu yağ, iğne batırılmadan önce yaygın olarak kullanılan topikal bir madde olan benzokain ile aynı uyuşturma etkisine sahipti.

Ayrıca, araştırmalar karanfil yağının diş sağlığı açısından çok daha fazla faydaya sahip olduğunu öne sürüyor.

Bir çalışmadan sorumlu araştırmalar, öjenol, öjenil-asetat, florür ve bir kontrol grubuyla karşılaştırıldığında karanfilin diş kireçlenmesini veya diş erozyonunu yavaşlatma yeteneğini değerlendirdi. Karanfil yağı, kireçlenmeyi önemli ölçüde azaltarak birinci sırada yer almakla kalmadı, aynı zamanda dişlerin yeniden mineralleşmesine ve güçlenmesine gerçekten yardımcı olduğu gözlendi.

Sağlık yararları

Karanfil yağının sağlığa faydaları çok geniştir ve karaciğerinizin, cildinizin ve ağzınızın sağlığını desteklemeyi içerir. İşte araştırma çalışmaları tarafından desteklenen en yaygın tıbbi karanfil yağı kullanımlarından bazıları.

1. Cilt Sağlığını Destekler

Bilimsel araştırmalar, karanfil yağının, adı verilen tehlikeli bir bakterinin hem planktonik hücrelerini hem de biyofilmlerini etkili bir şekilde öldürme yeteneğine sahip olduğunu göstermektedir. > çeşitli bakteri türlerinden biridir.bağlantılıakne patogeneziyle bilimsel olarak S. aureus . Bunun cilt sağlığıyla ve daha spesifik olarak sivilceyle ne ilgisi var? S. aureus) ( Staphylococcus aureus

Sivilceleri ortadan kaldırmak için doğal bir çare olarak, iki çay kaşığı ham balla karıştırılmış üç damla karanfil yağı alın. Yüzünüzü bu formülle yıkayın, ardından durulayın ve kurulayın.

2. Candida ile Savaşır

Karanfil esansiyel yağının bir diğer güçlü etkisi de mayanın aşırı büyümesi olan kandida ile mücadele etmesidir.

Dergide yayınlandı Oral Mikrobiyoloji veamp; İmmünoloji, karanfilin diğer antifungal tedavilere karşı ne kadar başarılı olduğunu görmek için bir çalışma yapıldı. Karanfilin, ağızdaki mantar enfeksiyonlarını (pamukçuk) yönetmek için yaygın olarak reçete edilen bir ilaç olan nistatin kadar etkili olduğu gözlendi. çirkin yan etkiler.

Ayrıca, kandidayı ortadan kaldırmanın yanı sıra, karanfil esansiyel yağının bağırsak parazitlerini öldürmede de yararlı olduğu görülmektedir.

Kadida veya parazit temizliği yapmak için iki hafta boyunca karanfil yağını dahili olarak alabilirsiniz, ancak bunu bir doktorun gözetiminde yapmak en iyisidir. bir doktor veya beslenme uzmanı (ideal olarak aynı zamanda probiyotik açısından zengin gıdaları büyük miktarlarda tüketirken ve/veya probiyotik takviyeleri alırken).

3. Yüksek Antioksidan İçeriği

Ham sumak kepeğinden sonra ikinci olan öğütülmüş karanfilin 290.283 birimlik şaşırtıcı ORAC değeri vardır. Bu, karanfilin gram başına 9.621 değeri olan yaban mersinden 30 kat daha fazla antioksidan içerdiği anlamına gelir.

Özetle antioksidanlar, hücre ölümü ve kanser de dahil olmak üzere serbest radikallerin neden olduğu hasarı tersine çeviren moleküllerdir. Araştırmalar antioksidanların yaşlanmayı, dejenerasyonu yavaşlattığını ve vücudu kötü bakteri ve virüslere karşı koruduğunu gösteriyor.

4. Sindirim Yardımı ve Ülser Yardımcısı

Karanfil yağının kullanımları ayrıca hazımsızlık, hareket hastalığı, şişkinlik ve gaz (sindirim sisteminde gaz birikmesi) dahil olmak üzere sindirim sistemiyle ilgili yaygın şikayetlerin tedavisine de uzanır.

Araştırmalar ayrıca karanfilin sindirim sisteminde ülser oluşumuna da yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bir çalışma, sindirim sisteminin iç yüzeyini koruyan ve gastrit ve ülser oluşumuna katkıda bulunan erozyonu önleyen gastrik mukus üretimini önemli ölçüde artırdığını buldu.önemli ölçüde arttığını buldu. a>

5. Güçlü Antibakteriyel

Karanfilin, solunum yolu hastalıklarına ve diğer durumlara neden olabilecek zararlı bakterilerle doğal olarak savaştığı gösterilmiştir.

Bir antibakteriyel madde olarak etkinliğini değerlendirmek için araştırmacılar, bir çalışmada karanfilin gücüne karşı en duyarlı bakterilerin hangileri olduğunu belirlemek üzere yola çıktılar. Yaptıkları çalışmaya göre karanfil, E.’ye göre en büyük antimikrobiyal yeteneğe sahiptir. coli ve ayrıca Staph aureus< üzerinde önemli ölçüde kontrol sağladı a i=6> sivilceye neden olur ve Pseudomonas aeruginosa zatürreye neden olur.

6. Bağışıklık Sistemi Güçlendirici

Dört Hırsız Yağ Karışımına karanfil yağı eklenmesinin iyi bir nedeni var. Araştırmalar, güçlü antibakteriyel ve antiviral yetenekleriyle, soğuk algınlığı ve griple savaşmak ve hatta bunları önlemek için bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.< /span>

Öjenolün oksidatif stres ve inflamatuar yanıtlar üzerinde inhibitör etkileri olduğu, dolayısıyla kronik hastalıklara karşı savunmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Son kanıtlar bile gösteriyor , karanfilin ana aktif bileşeni öjenol nedeniyle potansiyel antikanser özelliklere sahip olduğunu gösteriyor.

7. Kan Basıncını Düşürmeye ve Kalp Sağlığını Artırmaya Yardımcı Olabilir

Yüksek tansiyon veya hipertansiyonla mücadele ediyorsanız karanfil yardımcı olabilir. Çoğunlukla hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, öjenolün vücuttaki ana arterleri genişletirken aynı zamanda sistemik kan basıncını da düşürebildiğini ortaya çıkardı.

Bir çalışma sonucuna varıyor: “Öjenol, antihipertansif bir ajan olarak terapötik açıdan yararlı olabilir.”

8. Antiinflamatuar ve Karaciğer Koruyucu

Yüzyıllardır iltihaplı durumları tedavi ettiğinden şüphelenilse de, İmmünotoksikoloji Dergisi yakın zamanda yağdaki öjenolün varlığını kanıtlayan ilk çalışmayı yayınladı. karanfil gerçekten güçlü bir antiinflamatuardır.

Bu çalışma, düşük dozda öjenolün karaciğeri hastalıklara karşı koruyabildiğini göstermektedir. Öjenolün iltihaplanmayı ve hücresel oksidasyonu (yaşlanma sürecini hızlandıran) tersine çevirdiği de gözlemlendi.

Ayrıca araştırmacılar dahili olarak büyük dozların alınmasının sindirim zarına zarar verebileceğini ve harici olarak kullanılmasının hassas cildi tahriş edebileceğini belirtti. Bu nedenle, tüm uçucu yağlarda olduğu gibi bunda da aşırıya kaçmamak önemlidir.

Kullanım Alanları

Karanfil yağı ne için kullanılır? Gördüğünüz gibi bu yağın birçok kullanım alanı var.

İşte bu yağı evde kullanmanın bazı yolları:

  • Dişin ağrıyor mu? Birkaç damla karanfil yağını taşıyıcı yağ (zeytin/hindistan cevizi yağı gibi) ile birlikte pamuklu bir çubuğa damlatın ve doğrudan diş etlerinin etrafındaki diş etlerine uygulayın. ağrılı diş. Yaklaşık beş ila 10 dakika bekletin. Karanfil yağının çok güçlü olduğunu düşünüyorsanız, tadı maskelemek için daha fazla hindistancevizi yağı veya zeytinyağıyla seyreltebilirsiniz. Karanfil yağı diş ağrısına ne kadar süre dayanır? Muhtemelen yaklaşık iki ila üç saat boyunca etkilidir. Donuk ağrıyı hafifletmenin diğer yolları arasında nane yağı kullanmak ve ılık tuzlu su ile gargara yapmak yer alır.
  • Elinizde karanfil yağı yoksa, bütün bir karanfil diş ağrısı ağrısını azaltmak için işe yarayabilir. Sorunlu bölgenin yakınındaki ağzınıza koyun ve biraz rahatlama hissedene kadar orada kalmasına izin verin. Dişlerinizle çok fazla öğütmemeye çalışın, bu da ağzınızda bunaltıcı bir tat bırakabilir.
  • Karanfilin tatlı-baharatlı, sıcak ve biraz da meyvemsi bir kokusu vardır. Havayı temizlemek için bu esansiyel yağı evinize yaymayı düşünün. Bunu yaymak, bağışıklık sağlığını ve kan basıncını iyileştirmek için bu yağı kullanmanın özellikle yararlı bir yöntemidir.
  • Deodorant ve diş macunu gibi ev yapımı kişisel bakım ürünlerine biraz ekleyin. Aynı zamanda ev yapımı temizleyicilere eklenebilecek güçlü bir antibakteriyel maddedir. Cildinize uyguluyorsanız yağı losyon veya yüz kremi gibi kokusuz bir ürünle seyreltin ve küçük miktarlarda uygulayın.
  • Soğuk algınlığı veya gribe yakalanan insanlara maruz kalırsanız, doğal antioksidan koruma için hindistancevizi yağıyla karıştırıp boynunuza ve göğsünüze sürebilirsiniz.
  • Yüksek tansiyon için de Hindistan cevizi yağıyla seyreltip bileklerinize uygulayabilirsiniz.
  • Karanfilin kendisi baharat olarak kullanıldığında balkabağı turtası, kekler vb. gibi unlu mamullere de eklenebilir.

Gücü nedeniyle karanfil yağı, çoğu topikal uygulama için hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ veya diğer yumuşak yağlarla karıştırılmalı ve dahili olarak yalnızca iki haftaya kadar kısa süreler için kullanılmalıdır.

Karanfil yağını nereden alacağınız konusunda sağlıklı gıda mağazalarında, internette, bazı eczanelerde ve bitkisel mağazalarda arayın. Özellikle tüketmeyi planlıyorsanız, her zaman yüzde 100 saf, organik ve tedavi edici nitelikte karanfil esansiyel yağı satın aldığınızdan emin olun.

Sonuç Olarak

  • Karanfil esansiyel yağı antioksidan bakımından yüksektir ve güçlü antiinflamatuar, antibakteriyel, antiviral ve antifungal özelliklere sahiptir. Bu, diş ağrıları ve kandida dahil olmak üzere çok çeşitli yaygın sağlık sorunları için etkili olmasını sağlar.
  • Karanfil yağının kullanım alanları arasında diş ağrısı, sivilce, soğuk algınlığı, grip, yüksek tansiyon ve sindirim şikayetlerinin yönetilmesine yardımcı olmak yer alır.
  • Bu yağ, sağlık endişesine bağlı olarak harici veya dahili olarak kullanılabilir. Yüksek tansiyon ve soğuk algınlığı/grip tedavisi için karanfil yağını evinize veya ofisinize yaymayı deneyin.
  • Karanfil esansiyel yağını topikal olarak kullanmadan önce sulandırdığınızdan emin olun ve bir seferde iki haftadan daha uzun süre dahili olarak almayın. Karanfil yağı çok güçlü bir doğal ilaç olduğundan, sağlıklı bir bakteri dengesini korumak için bu süre zarfında bir probiyotik takviyesi yaptığınızdan emin olun.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir